Het is belangrijk om regelmatig je schoorsteen te laten vegen voor de veiligheid van je woning. Een schone schoorsteen zorgt niet alleen voor een betere verbranding, maar verkleint ook het risico op schoorsteenbrand. Maar hoe vaak moet je je schoorsteen laten vegen? En wat gebeurt er tijdens het vegen? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Waarom is het belangrijk om je schoorsteen te laten vegen?

Het vegen van je schoorsteen en rookkanaal is belangrijk, omdat er anders een grote hoeveelheid roet en creosoot (een taaie, plakkerige substantie) ophoopt in je schoorsteen of rookkanaal. Hierdoor kan de schoorsteen als het ware minder goed ‘ademhalen’, waardoor de verbranding niet optimaal is. Daarnaast verhoogt een vervuilde schoorsteen het risico op schoorsteenbrand. 

Wat doet een schoorsteenveger?

Een schoorsteenveger moet veel kunde hebben, want het gaat niet om simpelweg vuil weghalen. Een professionele schoorsteenveger van Univé kijkt ook naar de staat van de schoorsteen en de kachel of open haard. Een schoorsteenveger voert als het nodig is ook reparaties of onderhoud uit om de veiligheid te waarborgen. Het is dus niet alleen belangrijk om je schoorsteen te laten vegen, maar ook om een betrouwbare professionele schoorsteenveger te vinden.

Hoe vaak moet je je schoorsteen laten vegen?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan het soort verwarming dat je gebruikt en hoe vaak je deze gebruikt. Over het algemeen wordt aangeraden om je schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten vegen. Als je weinig stookt, kom je misschien weg met een keer in de twee jaar. Bij intensief gebruik van je open haard of houtkachel is het verstandig om vaker te laten vegen, bijvoorbeeld twee keer per jaar.

Hoe gaat het schoorsteenvegen in zijn werk?

Tijdens het schoorsteen vegen komt de schoorsteenveger langs om met behulp van een professionele stofzuiger. Dit gebeurt via de schoorsteen, maar soms kiest een schoorsteenveger er ook voor om via het dak te werken. In de meeste gevallen is een hoogwerker niet noodzakelijk voor het vegen van de schoorsteen. Woningen met rieten daken worden met speciale rietladders of rietstoelen van bovenaf geveegd. Vaak wordt er ook een inspectie uitgevoerd om te kijken of er beschadigingen zijn aan de schoorsteen. 

Zoals je hebt gelezen is het belangrijk om je schoorsteen regelmatig te laten vegen. Zoek professionele hulp en zorg ervoor dat je veilig woont door je schoorsteen te laten vegen.