Het uiterlijk van betonnen vloeren is een groeiende trend. De populariteit is niet alleen te danken aan de reeks patroon- en kleurkeuzes die beton biedt, maar ook aan de strakke en schone esthetiek die het in een ruimte creëert.

En hoewel betonnen vloeren op zich al een solide vloerkeuze zijn, hebben interieurontwerpers consequent vertrouwd op de PVC vloer om een betonlook te creëren. Niet alleen is de installatie van PVC vloeren op beton eenvoudig en naadloos, de PVC vloeren zelf zijn ook gemakkelijker te onderhouden en bieden een breder scala aan ontwerpkeuzes die zeker passen bij elk interieurontwerp.

Onnodig te zeggen dat zowel betonnen als luxe vinyltegels elk hun eigen voordelen hebben. 

Beton is een populair materiaal- en designlook geworden voor vloeren en wandruimtes in de detailhandel en horeca – vaak gebruikt in een poging om een meer industriële uitstraling aan een ruimte te geven. Hoewel het uiterlijk van beton erg gewild is, kunnen de keuzes in stijl die het biedt, beperkend zijn. 

Flexibiliteit

Beton kan worden gekleurd of geverfd om bij vrijwel elke kleur te passen en indien gewenst kunnen textuurpatronen op het beton worden aangebracht terwijl het uithardt. Met deze technieken kun je verschillende steenachtige looks bereiken of het beton polijsten voor een gladde look.

Luxe PVC vloeren zijn in meerdere opzichten flexibeler dan beton als het om design gaat. Grenzeloos aanpasbaar en ontwerpbaar, PVC geeft je de veelzijdigheid die je nodig hebt om elk interieurproject te voltooien. PVC kan ook het uiterlijk en de stijl van natuurlijke materialen nabootsen, zoals gebeitst beton of steen- en houtontwerpen.

Duurzaamheid en stabiliteit

In feite is beton waarschijnlijk het meest duurzame vloerproduct dat vtegenwoordig beschikbaar is. Maar hoewel het moeilijk te verslaan is in termen van zijn langdurige kwaliteiten, betekent dit ook dat verwijdering moeilijk is . Bovendien vereist het selecteren van gebeitst of gepolijst beton een zorgvuldige voorbereiding van de vloer. 

Om het oppervlak een beschermende laag te geven, moet beton bovendien regelmatig worden afgedicht, afhankelijk van de hoeveelheid verkeer.

PVC is echter om een aantal redenen anders. Hoewel zowel beton als PVC qua reinigingsvereisten vergelijkbaar zijn (een eenvoudige natte dweil en reiniger), wordt PVC gemaakt van een hard materiaal met gesloten cellen waardoor de vloer waterbestendiger is en ideaal voor gebieden met een hoger vochtgehalte bij gebruik van de juiste lijm.

Beton is, indien niet goed afgedicht, vatbaar voor binnendringen van vocht. Als er toch vocht of vloeistof in de poriën terechtkomt, kan het erin blijven zitten en leiden tot schimmel of meeldauw. Ook als het vocht bevriest, kan dit leiden tot scheuren.

PVC heeft al een slijtlaag met een toplaag van polyurethaan voor eenvoudiger onderhoud en weerstand tegen vlekken en schuren. Kijk op Lundia voor de mogelijkheden.