Wil je voorkomen dat je bij schade zelf voor alle kosten opdraait, kosten die kunnen oplopen tot wel honderdduizenden euro’s, dan is je woning verzekeren superbelangrijk. Om onbezorgd te kunnen wonen betaal je maar een paar euro aan premie per maand. Wie kan rekenen, ontdekt zo al snel dat het de moeite flink kan lonen om je woning te verzekeren. Stel dit overigens niet uit tot morgen, want een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Bij bijvoorbeeld Univé is jouw woning verzekeren supersimpel gemaakt.

 

Deze schades komen in Nederland steeds vaker voor

Je huis wordt dagelijks blootgesteld aan allerlei invloeden. Zo neemt de kans op heftig weer steeds meer toe, zoals flinke stormen en pittige regenbuien. Vele huizenbezitters ervaren hierdoor kostenposten ontstaan door lekkages, overstromingen, omvallende bomen of blikseminslag. Zelfs wervelwinden worden in Nederland vaker gespot, die in een paar seconden voor grote vernietiging kunnen zorgen. Alleen al om deze redenen is het verstandig om voor een opstalverzekering te kiezen. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, al is dit lang niet altijd mogelijk. Wil je bijvoorbeeld stormschade zoveel mogelijk binnen de perken houden, dan is het onder andere van belang om de dakramen en deuren goed te sluiten, de zonwering op te rollen, de dakpannen te controleren en dakgoten regelmatig schoon te maken.

 

Wat valt er allemaal onder de opstal verzekeren?

Wil je je woning verzekeren, dan heb je in de basis twee opties: kiezen voor een opstalverzekering en/of een inboedelverzekering. Beide worden nogal eens door elkaar gehaald, maar het zijn toch echt twee op zichzelf staande opties. Met de opstalverzekering zijn zowel jouw woning als alles wat eraan vastzit gedekt tegen uiteenlopende schades. Dit betreft onder andere de vloer, de muren en het dak, naast zaken als de keuken, de badkamer, de garage, de schuur in de tuin en de zonnepanelen. Zijn er ook andere dingen bevestigd aan de woning of de tuin die niet zomaar zijn mee te nemen? Ook die vallen dan allemaal onder de opstalverzekering. Bijkomend goed nieuws is dat van onderverzekerd zijn nooit sprake is en dat het pakket bovendien vrij is van het betalen van eigen risico. Je kunt er eventueel wel vrijwillig voor kiezen om een eigen risico te hanteren, vanaf € 100 tot een maximum van € 500.

 

Neem ook eens de inboedelverzekering door

Naast de opstal verzekeren is de inboedel verzekeren ook erg slim om te doen. Met inboedel worden alle spullen bedoeld die zich binnenshuis bevinden en zonder schade te maken kunnen worden meegenomen. Alles wat je in huis ziet staat, valt hieronder. Bankstellen, kasten, dressoirs, bedden, tafels en alle (mobiele) elektronica vallen onder de inboedelverzekering. Qua mobiele elektronica kun je denken aan de smartphone, tablet, smartwatch, spelcomputer, navigatiesysteem voor de auto en de VR-bril. Dit zijn items die doorgaans aardig kostbaar zijn om aan te schaffen en je daardoor ongetwijfeld goed verzekerd wilt hebben. Het kan de moeite waard zijn om voor zaken als deze eens te kijken naar de aanvullende dekking Mobiele Elektronica. Binnen de inboedelverzekering is mobiele apparatuur namelijk gebonden aan allerlei uitzonderingen.