Het regelmatig onderhouden van je schoorsteen is een belangrijk aspect dat bij het onderhoud van je huis hoort. Hoewel dit vaak over het hoofd wordt gezien, is het essentieel dat je dit regelmatig laat doen. Wanneer je dit namelijk niet doet kan dit lijden tot gevaarlijke situaties. In deze tekst vertellen we je meer over het schoorsteenvegen, hoe je dit doet en of dit ook voor jou noodzakelijk is. 

 

De basis, wat is schoorsteenvegen?

Schoorsteenvegen is iets dat noodzakelijk is en bij het onderhoud van je huis hoort. Doordat dit vaak toch over het hoofd wordt gezien, is het helemaal niet raar als je niet precies weet wat dit inhoudt. Zoals het woord al zegt, is schoorsteenvegen het schoonvegen van je schoorsteen. Hierbij worden dingen als roet, vuil en ander afval verwijdert uit de schoorsteen. Maar waarom is dit zo belangrijk? De schoorsteen is essentieel voor het ventileren en verwarmen van je woning. Wanneer deze verstopt zit met afval, roet of ander vuil, kunnen de afvalstoffen niet goed meer worden afgevoerd. Hierdoor kunnen deze stoffen zich verspreiden in je huis wat erg gevaarlijk is. Hierdoor adem je namelijk giftige stoffen in wat zich kan uiten in een gevaarlijke situatie. Een andere situatie dat zich kan voordoen doordat de schoorsteen niet wordt onderhouden is dat deze in brand vliegt. Doordat de schoorsteen namelijk vol zit met vuil, en hete stoffen naar buiten willen, kan deze in brand vliegen. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk en wil je hoe dan ook voorkomen. 

 

Je schoorsteen laten reinigen

Het regelmatig onderhouden van je schoorsteen is dus essentieel en moet je zeker regelmatig doen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Maar hoe doe je dit precies? Het is hierbij sterk aan te raden om dit voor je te laten doen door een expert. Wanneer je hier namelijk zelf mee aan de slag gaat is de kans aanwezig dat je verwond raakt of schade veroorzaakt. Je kunt dit daarom beter voor je laten doen en een schoorsteenveger inhuren. Deze neemt de werkzaamheden uit je handen en zorgt ervoor dat je schoorsteen veilig, schoon en goed onderhouden achtergelaten wordt. Het fijne hiervan is dat zij ook meteen nakijken of er andere defecten zijn die meteen gemaakt dienen te worden. Hierdoor kun je weer met een gerust hart in je woning zijn. Je kunt ook schoorsteenvegen met Univé. Hierbij betaal je een maandelijks tarief en wordt er automatisch op aangegeven tijden onderhoud verricht aan je schoorsteen. Dit is natuurlijk ideaal omdat je er daarom niet meer naar om hoeft te kijken.